„a 30Y pécsi. a buszjárat, amiről a nevét kölcsönözte szombathelyi, de már pécsen is van ilyen. a 30-as buszjárat módosított útvonalán jár. nem érdemes bliccelni. a beckek tesók, a papa meg az ádi zenészek, de lehetne fordítva is. senki se kalauz. mindegyik ugyanabban hisz. az életnek előre. háttal a halálnak.”

A 30Y zenekar lemezeinek kiadását Sallai Zsuzsa (mindenki Sazsuja) volt kolleganőmnek, barátomnak köszönhetem. Őt találták meg a fiúk először, s ő hívta fel rájuk a figyelmemet, hogy “Te ezek tök jók”. Sosem felejtem el az első megbeszélésünket az Eper utcai irodánk alagsori tárgyalójában, ahol Zoli nem nagyon hagyott szóhoz jutni, miközben a zenekar nagyívű terveit ecsetelte. Eszelősnek ható tekintete egy életre beleégett retinámba.

Igazából az a szuggesztív székfoglaló volt, ami miatt leszerződtünk, mivel ez a zenei irányzat (alternatívnak hívták) akkoriban távol állt a legtöbb kiadótól. Aztán jött a Petőfi Rádió és minden megválltozott:). Közös pályafutásunk csúcsa volt tán, amikor 2008-ban a VOLT Fesztivál színpadán a Franz Ferdinand előtt játszottunk.

Három studió albumot adtunk ki a zenekarnak, aztán jó időre elváltak az útjaink. Azonban 2013-ban visszatért Beck Zoli a bezzegakurvabeckek projektjével és az Y Triász remixlemezzel. Együttműködésünk azóta, ha nem is konstans, de ciklikus:  például az idei év végén megjelentetünk egy Best Of lemezt, melyen a zenekar 15 évének 15 meghatározó dala lesz, valamint egy zsír új felvétel.

A zenekarral kapcsolatos érdekesség, hogy a 2013-ban kiszálló Gradvolt Endi azóta az egyik legjobb barátommá és legszorosabb munkatársammá vált az általunk készített riportfilmek létrehozása kapcsán.

 

About The Author
-