You are currently viewing Filmajánló: Egy nap Tamerában

Filmajánló: Egy nap Tamerában

Elkészült legújabb rövidfilmünk, melyet Endi és Panni barátaimmal közösen készítettem. Ezúttal a portugál önfenntartó közösség Tamera volt a téma. A filmben megszólalnak a közösség lakói, akik bemutatják, mikén tették az eredetileg száraz területet lakhatóvá, miként hoztak létre organikus biogazdálkodást, miként hasznosították a biogázt és a Nap energiáját és milyen módon szervezték meg a tagok közös életét, együttműködését.

A riportfilmet ajánlom mindenkinek, aki keresi az alternatív életstílusokat, aki szeretne új megoldásokra lelni a fogyasztói társadalom és a városi lét mellett. Tamera története példaértékű, mert sikerült létrehoznia egy olyan közösséget, amely teljesen önfenntartó módon működik, s amelynek tagjai egymással és a külvilággal együttműködve, egymást támogatva fejlődnek.

A film ötletét Egres Katinkától kaptuk, aki anno ki is utazott forgatni a helyszínre a nagy sikerű damanhuri filmje, az Álomból Valóság – Damanhur után. Azonban különböző okok miatt az akkor rögzített anyagból nem készült film egyelőre. Miután elengedtük a lehetőséget, egyik nap Endi barátom és munkatársam lelkesen mesélte, hogy a nászútjának útvonalába esik Tamera és mi lenne, ha egy napot eltöltenének ott párjával és forgatnának egyet…így indult ez a történet. Őket dicséri ez a film, köszönöm Panni és Endi. És természetesen köszönöm Sevasternek és Szilvinek, akik magyarra fordították a beszélgetéseket.