You are currently viewing Bodywork, azaz testmunka

Bodywork, azaz testmunka

Ennek a csoportterápiának a keretében beszéd nélkül (non-verbálisan), a testünkkel dolgozunk, célunk a mélyebb önismeret.A Bodywork segítségével a tudatalattinkban elraktározódott blokkjainkra látunk rá, melyeket (tudatos) tudatunkba emelve oldani tudunk.

Mi az a Bodywork?

A Bodywork egy tánc- és mozgásterápiából kifejlesztett önismereti módszer, ami a tudatunk felszabadításán és a JEL-EN érzékelésének fejlesztésén keresztül segít kapcsolatba kerülni a testünkkel és az érzéseinkkel, önmagunkkal (én-mag-unkkal).

A nonduális Bodywork mozgás- és érintés orientált önismereti csoportjain ráláthatunk a szenvedéseinket okozó szokásainkra egy új nézőpontból. A testünk jelzéseire figyelve tanulhatunk meg elfogadni, szeretni, tartani a határaidat, alkalmazni az én-erőnket és szabadon megélni az érzéseinket

A Bodywork csoportokban megtanulhatjuk megengedni magunknak, hogy azt tapasztaljuk meg, ami a legigazabb bennünk, és aszerint tudjunk dönteni, azt tudjuk képviselni, amit valójában gondolunk és érzünk.

A csoport alkalmak során többnyire párban, hármasban, ritkábban négy-öt fős csoportokban dolgozhatunk, de gyakran előfordul az is, hogy a teljes csoport együtt dolgozik. A párok és az együtt dolgozó csoporttagok szabadon kiválaszthatják egymást.

Egyszerű helyzetekbe csöppenünk, ahol megfigyelhetjük és tudatosíthatjuk, hogy a különböző hatások, mint például amikor megérintenek vagy mi hozzáérünk valakihez, egy felénk tett mozdulat, vagy egy instrukció hogyan hat ránk?

forrás: bodywork.hu

Miért a testtel dolgozunk?

A tapasztalás a testen keresztül történik. Előbb volt testünk, s előbb értek kellemes és traumatizáló hatások, semmint gondolkodni és beszélni tudtunk volna. A testünkben élve mozdulunk, gondolkozunk, beszélünk.

Testbe születtünk, testben élünk és a testünkben éljük meg és dolgozzuk fel az élményeinket. Ide tároljuk el a minket ért hatások összes lenyomatát is. Ezáltal a testünkhez kapcsolódik a személyiségünk is, amivel értelmezzük az élményeinket. A testünkben, érzékszerveinken keresztül folyamatosak az érzékelések, akkor is, ha nem vagyunk rá tudatosak. Az érzések pontosan megmutatják, hogy mire vágyunk, mit szeretnénk, jó-e még nekünk vagy már változtatni szeretnénk. Jelzik nekünk, ha félünk, ha bűntudatunk van, vagy megbénít a szégyen.

Ha újra megtanulunk kapcsolódni a testünkben felbukkanó érzésekhez és tudjuk értelmezni ezeket a jelzéseket, akkor az itt és most bölcsessége alapján újra tudni fogjuk, hogy mi éppen a legigazabb bennünk.

A testünkből kiindulva, annak jelzéseire figyelve tudatosíthatjuk és felismerhetjük az érzelmi blokkjainkat a hozzájuk tépőzárként tapadó gondolatokkal együtt.

forrás: bodywork.hu

Személyes élményem

Tavaly tavasszal egy szexuálpszichológustól hallottam először a Bodywork-ről, ő javasolta, hogy problémámra (azaz: megoldandó életfeladataim egyikére) hatékony eszköz lehetne ez a csoportos terápia.

Ahogy lenni szokott, rövidesen szembe is jött egy lehetőség az Everness fesztiválon, ahol két, másfélórás workshop bemutatón ismerkedhettem a Bodywork-kel és általa komfortzónám szűkös határaival. Vadidegen emberekkel érintjük egymást? Nézünk hosszasan egymás szemébe? Nem beszélünk? Táncolunk? Sírunk? Nevetünk? Hú de kínos. Igen. Sebaj.

Annyira tetszett az élmény, illetve az utána lévő megosztások őszintesége, hogy “rámozdultam a cuccra” és kerestem egy nyár végén induló bodywork csoportot Budapesten.

Így sikerült bekerülnöm Schweder József és Rédl Adrienn 12 alkalmas csoportjába, tizenhét “problémás” társammal együtt. Mi lettünk a csoport. Mindenféle ember jelen volt itt, mindenféle tipikus és atipikus nehézséggel életében.

Milyen egy foglalkozás?

A foglalkozások egy megosztó körrel kezdődnek, mindenki elmondja 3-5 percben, hogy érzi magát, mivel jött aznap és egyáltalán „miben van”. Ezek a megosztó körök a közös munka előre haladtával egyre őszintébbek voltak. Volt olyan, hogy akár két óráig eltartott ez az etap, mert már ott felszínre jöttek fájdalmak, és/vagy könnyítő, feloldó üzenetek. Magamon is megfigyelhettem, hogyan változott hétről-hétre a megosztásaim mélysége, őszintesége.

Ezután, ahogy Józsi mondani szokta “kerestük az utunkat az állásba”, azaz valamilyen mozgásos gyakorlat jött, rengeteget táncoltunk, természetesen zenére, párban, egyedül, csoportban. Ezekben is nagyokat lépegettem magamhoz képest, mert nem vagyok egy kimondott rongyláb sheriff. Érdemes megjegyezni, hogy a módszer nem tánctudásra épül, tehát semmiféle tánc előképzettség nem szükséges hozzá. A Bodywork gyakorlatok jellemzően légzéstechnikákat, meditációt, érintések adását, fogadását, szabadtáncot, hangadást foglalnak magukba, sőt egyszer még bírkóztunk is egymással.

A bő egyórás ebédszünetet követően általában két erősebb, hosszabb gyakorlat jött, majd a záró megosztó kör, amiben aznapi élményeinkről, érzéseinkről számoltunk be egymásnak szintén 3-5 percben.

Mivel sokat mozogtunk,izzadtunk vagy éppen a földön feküdtünk, én játszós ruhában, mackóban csináltam végig. És mindig volt nálam egy kulacs víz és törülköző, sőt váltás póló is. Papírzsebkendőről Józsiék bőségesen gondoskodtak 🙂 Mást nem kellett magunkkal vinnünk.

Mit adott nekem a bodywork?

Rengeteg csodát, felismeréseket, felszabadította érzésvilágomat.

Adott nekem 19 olyan embert, akik annak látnak, aki vagyok. Látják problémáimat, küzdelmeimet, örömeimet. Ha sosem találkoznánk többet – amit bevallom nem hiszek – akkor is emlékezni fogok rájuk, hiszen tanúi voltunk egymás igazán őszinte megnyílásainak.

A bodywork keretében megtapasztalhattam, milyen egy biztonságos, non-ítélkező, szeretetteli közeg. Még, ha voltak is eleinte ellenérzéseim egyesekkel szemben, a különböző feladatok (inkább játékoknak hívom) lehetőséget adtak, hogy szembenézzek velük és feloldódjanak, felismerhessem, hogy amit a másikban “ellenérzek” azt ő valójában csak belőlem tükrőzi vissza rám.

Volt olyan gyakorlat, amikor egyik társunk olyan mélyre ment magában és irgalmatlan elfojtott dühét hozta a felszínre, hogy azt követően, abban végig együttérezve vele, tényleg tapintani tudtuk a szeretetet, érzékelhettük, hogy megváltozott a tér energetikája. Csoda élmény volt.

Egy gyakorlat keretében megtapasztalhattam saját,erőmet. Ekkor jöttem rá arra, hogy eddig megélt 43 évem során sosem voltam tudatában annak, hogy valójában milyen hatalmas fizikai erő lakozik bennem. Csoda élmény volt.

Volt olyan gyakorlat, amikor visszamehettem csecsemőbe édesanyám hasába és megszülethettem újra, és bátran sírhattam. Csoda élmény volt.

A Bodywork-nek köszönhetően megtanultam felismerni magamban, hogy adott pillanatban éppen mi a legigazabb bennem, és megtanultam azt erőszakmentesen kifejezni. Köszönöm.

Kinek ajánlom a bodywork-öt?

Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretnénk “rövid” időn belül érdemi változást elérni az elakadásaikkal kapcsolatosan. Jó-jó minden terápia természetesen, de van amikor egy egyéni, kognitív módszer nem jut egy szintnél mélyebbre. A Bodywork erőssége szerintem a feladatok játékossága, és persze a beszéd nem használata. Így kénytelenek vagyunk komfort-zónánk folyamatos átlépésére, mely által lehetőségünk van az önmagunk előtti teljesen őszinte megnyílásra.

És ha valaki ezek után úgy érzi, jaj, fúj, vadidegen emberekkel csoportmunka? No annak ajánlom a leginkább:)

Jó Bodywork-öt kívánok mindenkinek!

Ha értesülnél híreimről, iratkozz fel hírlevelemre ezen a linken »