Alkohol – a legális kábítószer

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint alkoholistának tekinthetők azok az erősen ivók, akiknek szeszfogyasztása olyan mértéket ér el, hogy az már észlelhető szellemi zavarral és testi, szellemi egész-ségromlással és a társas viszonyok romlásával jár.

Mit csinál az alkohol a testünkben?

Az alkohol (etilalkohol) a gyomorból fezsívódva – a többi táplálékkal együtt – a májba jut, itt a lebontása során első lépésben acetalhid keletkezik, majd az acetaldehid ecetsavvá oxidálódik, majd az ecetsav széndioxiddá (tüdőben) és vizzé bomlik (vesében). Az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid egy mérgező anyag, mely felelős a májkárosodásért, valamint a gyomor, szív és más szervek megbetegedéséért is. A legnagyobb veszélyt tehát a tartósan magas acetaldehid szint jelenti. A fülakupunktúrás Akudetox kezelés során a méregtelenítő szervek pontjait is szúrjuk, mely gyorsítja az alkohol lebontását és az acetaldehid szint csökkenését eredményezi.

Az alkoholfüggőség tünetei, fokozatai

  • Kényszerítő vágy az ivásra
  • Az ivási magatartás kontrolljára való képtelenség
  • Ivási szünet esetén megvonási tünetek
  • Nő a tolerancia, vagyis egyre nagyobb myennyiségre van szükség
  • Az ivás a nyilánvaló önkárosítás ellenére is folytatódik.

Mértékletes fogyasztásnak számít, ha a rendszeres alkoholfogyasztás napi 20 ml (!) tiszta szesz tartalmát nem haladja meg. Ez megfelel 2-3 dl bornak, 0,5 dl töménynek, 0,5 l sörnek. Káros mértékű fogyasztásnak számít az 50 ml tiszta szesz mennyiséget meghaladó napi fogyasztás. Ez 1l bornak, 1-2 dl töménynek, 1-2 l sörnek felel meg.

A Jelinek féle osztályozás

  • Alfa típusú alkoholizmus: másnéven alkalmi ivók, a leggyakoribb típus. Ezesetben még megvonási tünetek nem jelentkeznek, de lehetnek szociális és egészésgi ártalmak.
  • Béta típusú alkoholizmus: másnéven rendszeres ivók. Esetükben gyakoriak az egészség károsodások, nincs ugyan kontrollvesztés, viszont egyenletes „szeszfokkal üzemelnek”.
  • Gamma tiípusú alkoholizmus: azaz a szenvedélyes ivók. Ekkor már pszichés és testi függőség is kialakul, gyakori a részeg állapot és egyre rövidebbek az absztinens fázisok.
  • Delta tipusú alkoholizmus: ők a megszokásból ivók. Esetükben már folyamatos a részegség, jellemző az akoholista életmód. Ez sajnos a végstádium.
  • Epszilon típusú alkoholizmus: periodikus ivás. Rájuk az időszakos, rendszertelen, de – akkor – mértéktelen ivás jellemző.

Jelinek szerint akoholizmusnak tekinthető az alkohol fogyasztás mindazon módja, amely az egyén és/vagy közössége károsodásához vezet. Betegséggé akkor válik, ha az egyén elveszti uralmát a fogyasztása fölött és az alkohollal függő (dependens) viszonyba kerül.


forrás: Fülakupunktúrás addiktológia vizsgatételek

Amennyiben alkoholfüggőséged van és szeretnél leszokni a fülakupunktúrás kezelés segítségével, lépj velem kapcsolatba!