You are currently viewing Ezt csinálom

Ezt csinálom

Ebben az írásban szeretném összefoglalni, hogy mivel is töltöm az időmet, amikor dolgozom. Azaz milyen bevételszerző, vagy költségtermelő tevékenységeket folytatok.

Természetesen első helyen áll a zenei tevékenységem, minthogy 15 éve ezt csinálom. Hagyományos lemezkiadói tevékenységet jellemzően nem folytatok már, legalábbis új produkciókat már nem gondozok úgy, ahogy eddig. A meglévő pár zenésszel dolgozom, de együttműködéseink már nem a hagyományos felállásokat követik. Ezek az alábbi produkciók: Bársony Bálint és a Hangutazók projekt, Berkó Gábor és a The Couple projekt, a Kállay Saunders András. Továbbá alkalmanként segítek válogatáslemezeket létrehozni, az úgynevezett jogosítási munkálatokat elvégezni, feltéve ha tudok azonosulni a válogatás lemez üzenetével.

Új produkciók esetében addig lelkesedem igazán, amíg az elkészül. Akár egy dal, akár egy video, egy koncert, bármi. Eladni már kevésbé szeretném, és emiatt már nehezen is tudom ezt hitelesen tenni. A zene művészet, nem ipar. Sokkal inkább érdekel már az aktív részvétel az alkotói folyamatokban, mint a kész „termék piacra vitele”, utóélete. Együtt ötletelni egy dallamon, szövegen, forgatókönyvön, engem is az inspiráltság flow-élményében tart. Úgyhogy rá kellett jönnöm, hogy klasszikusan vett értelemben producer lettem. Azaz segítek létrehozni egy-egy művet. És ezt szívesen teszem, örömmel tölt el. De ennyi és nem tovább.

Tanácsadó is lettem, mert szívesen segítek, és adok tanácsot a művészeknek, hogy a közösen létrehozott alkotásokat már ők maguk tudják futtatni akár a média, akár a koncertszervezők, akár a nagyközönség irányába. Ez a szereposztás jobban is tetszik, mert végülis az ő „gyerekükről” van szó. Az ő karrierjük, az ő felelősségük kell, hogy legyen. Én csak tanácsokkal tudok segíteni, de hogy azt megfogadja-e vagy sem, az már nem az én hatásköröm. És így jó nekem. Itt olvashatsz részletesebben erről.

Zenéből egy lépés volt a hangoskönyvek világa. Az utóbbi időben számos remek könyvet olvastam, amelyekből – a kiadóikkal megállapodva – hangoskönyveket készítettem digitális terjesztésre. Elsősorban a youtube-ra, de ma már minden stream és letöltő felületen elérhetőek ezek. Itt tájékozódhatsz bővebben róluk. Ezek jelenleg nem termelnek jelentős bevételt, hosszútávú befektetésekként tekintek rájuk.

Elkezdtem könyvkiadással is foglalkozni. Elsőként Kozsdi Tamás barátom A magyar korona című könyvét jelentetjük meg digitális formátumban. Tamás egy kutató-történész srác, rendkivül szerteágazó tudással. Youtube csatornájára érdemes feliratkozni.

A másik terület ahol elkezdtem tevékenykedni az a filmgyártás. Elsősorban a youtube-ra készítek ismeretterjesztő videokat a legkülönbözőbb témakörökben (tudatosság, történelem, természetgyógyászat, jóga, tudomány), jellemzően hiánypótlási szándékkal. Olyan emberekkel készítettem videokat, akiknek egyedi szakértelmük, tudásuk, világlátásuk van. Itt nyerhetsz bővebb betekintést az érintett anyagokba.

Saját médiafelületet is indítottam egy barátommal, ennek neve TVhelyett. Idézek az oldalról: „A TV helyett oldal az Egység Média új generációs vizuális felülete. Hasznos információkat, pozitív videóválogatásokat láthatsz érdekességekkel, aktuális történésekkel, zenékkel, humorral, a társadalommal és a tudatossággal a fókuszban. Célunk, hogy alternatívát kínáljunk a tévézésre, értéket adjunk ennek az időtöltésnek – a köz szolgálatában.” Természetesen a saját gyártású anyagokat ezen az oldalon mutatjuk be először. A TVhelyett szellemi elődje a Tudatbázis nevű honlap volt, amit jó ideje nem frissítek már, de a rajta felhalmazott cikkek továbbra is elérhetőek.

Végül, de nem utolsósorban megemlítem kedvencemet, a youtube csatornámat, ahol a fent vázolt tevékenységeim eredményei mind megtalálhatóak (kivéve az e-bookot). Köszönöm, ha érdeklődsz iránta(m) és feliratkozol rá:).

Ugyanezekről eggyel hivatalosabban itt is olvashatsz.