You are currently viewing Magyarság és buddhizmus

Magyarság és buddhizmus

Ezzel a címmel szerepelt egy nyilvános előadáson a három magyar buddhista közösség vezetője, hogy arról beszélgessenek, milyen kapcsolatokat találtak a magyarság és a buddhizmus közt.

Mireisz László – a Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke – kutatásai során ott találta meg a magyarság gyökereit, ahol a buddhizmus – védikus – gyökerei is vannak. Elmondása szerint a magyarság a médek egyik törzsével van kapcsolatban, ugyanis a magarok a hét méd törzsből az egyik – a papi törzs – voltak. A magarok találkoztak a hunokkal, majd a turáni alföldön megkötött vérszerződésüket követően már együtt érkeztek- először a Kaukázusba majd – a Kárpát medencébe.

Pressing Lajos – a Buddhista Misszió tanítója – a magyar népmesékben kereste gyökereink eredőjét, az ott meglelt módszerek, szimbolumok szerinte ugyanabból a samanisztikus kultúrából kerültek a magyar és a buddhista hitvilágba. Bevezetőjének sommázata szerint a dolgunk az, hogy magyarként érjük el a buddhaságot.

Csöpel láma – a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség vezetője – útja során egy tibeti lámánál tanult, akitől olyan tibeti tanmeséket hallott, melyek magyar tanmesék voltak.

Amennyiben bevezetőm felkeltette érdeklődésedet, tekintsd meg a teljes előadás felvételét:

Az eseményt a Buddha FM online rádió szervezte. Köszönjük a mwghívást.

Iratkozz fel, ha értesülni szeretnél legfrissebb tartalmaimról!