You are currently viewing Az éhes szellem

Az éhes szellem

Ezúttal egy rövid videot ajánlok, melyben dr. Máté Gábor beszél a függőségek okairól.

A mindössze hat és fél perces kis film (a cikk alján) megrendítően egyszerűen mutatja be a függőségek kialakulásának okát. Ajánlom minden szülőnek és minden gyereknek a figyelmébe.

„Ha szeretnéd megérteni a függőséget, nem azt kell nézned, mi a rossz a függőségben, hanem azt, hogy mi a jó benne. Más szóval mi az, amit az ember megkap általa, amit nem tud másképp megkapni. A függők megszabadulnak a fájdalomtól, békét éreznek, a helyzet uralmát, a nyugodtságot, de csak nagyon rövid ideig…az igazi kérdés a függőségről, nem az, hogy miért van függőség, hanem, hogy miért van fájdalom… Az erősen függő betegeim életéből teljesn nyilvánvaló, hogy miért éreznek fájdalmat.

Egész életükben bántalmazták őket. Bántalmazott gyermekként kezdődött az életük, testileg bántalmazták őket, elhanyagolták őket, szexuálisan zaklatták őket, újra és újra elhagyták őket, és ezért éreznek fájdalmat. Az emberi agy kölcsönhatásba lép a környezettel, a gyermek környezete fogja valójában az agyat fejleszteni. A buddhisták szerint a szellem éhes. Az éhes szellemek hatalmas, üres hasú, kicsi, vékony nyakú és apró szájú lények, így sohasem tudnak betelni, sohasem tudják kitölteni ezt a belső ürességet. A függőség pedig nem más, mint vágy arra, hogy ezt az ürességet kívülről töltsék ki. Ilyen tekintetben megérthetjük, miért van olyan sokféle függőség.

Lehet függeni drogoktól, de van kényszeres vásárlás, szexfüggőség, internetfüggőség, evéskényszer. Minden embernek más módszere van az üresség kitöltésére, de az üresség mindig oda tér vissza, amit nem kaptunk meg, amikor nagyon kicsik voltunk…

És mi van azokkal az emberekkel, akik a különböző bűnöket elkövetik, nekik milyen függőségeik vannak? Ők hatalommániások. A gazdagság megszállottjai. A birtoklás rabjai. Azt akarják, hogy nagyobbnak látszódjanak. A hatalommánia mindig egy olyan ürességről szól, amit az ember kívülről akar kitölteni.

Jézust és Buddhát is megkísértette az ördög, többek közt hatalmat kínált nekik. Mindketten nemet mondtak. Hiszen a hatalom bennük van. Nincs szükségük kívülről jövő hatalomra. Nem uralni, hanem tanítani akarták az embereket példamutatással, nem pedig erővel, ezért elutasították a hatalmat.

Jézus azt mondta, Isten királysága belül van, a hatalom nem kívül van, hanem benned. Buddha ezt mondta: ne bálványozz engem, saját magadban leld meg a fényt. Légy saját magad lámpása, belül keresd a fényt…
Ne a hatalmon lévőktől várjuk a dolgok változását, mert a hatalmon lévő emberek nagyon gyakran a világ legüresebb emberei közé tartoznak. Saját magunkban kell meglelni ezt a fényt…saját bölcsességünkben, saját alkotóképességünkben.

Ha megtalálod ezt a fényt odabent, ha megtalálod saját természetedet, jóságosabb leszel magaddal szemben és jóságosabb leszel a természettel szemben is.”

A fordítás Sevaster munkája, ezúton is köszönöm.

Ha Neked is van bármilyen függőséged, írj nekem! Fülakupunktúrás addiktológusi végzettségem lehetővé teszi, hogy alkalmazva a NADA Protokoll akudetox eljárását (5 pont szúrása a fülön) segítsek Neked.

Kiegészítésként mellékelem az OnTheSpot című dokumentumsorozat Máté Gáborral készült filmjét », valamint az abból kivonatolt cikket » mindkettő szintén tanulságos, ajánlom figyelmetekbe.

Ha értesülnél híreimről, iratkozz fel hírlevelemre ezen a linken »